A csecsemő- és kisgyermekkorban jelentkező allergiát a gyermekek közel 80 százaléka kinövi 3 éves korára. Ha ezt az elvégzett vizsgálatok alapján a gyermek kezelőorvosa is megerősítette, akkor elkezdhetjük fokozatosan visszavezetni a korábban az allergia miatt nem fogyasztott összetevőt. Ennek menetéről Sasvári-Szekeres Anita, a Budai Allergiaközpont dietetikusa beszél.

Az ételallergia változatos tüneteket okozhat: a hasfájás, hasmenés, véres széklet, bőrszárazság, ekcéma vagy légúti panaszok – például orrfolyás, tüsszögés – jelzi kisgyermekkorban a betegséget. A diagnózist követően a szülők egyre inkább beletanulnak, hogy milyen mentes ételeket tudnak vásárolni és otthon készíteni, emellett a gyermeknek a bölcsődében, óvodában is a diéta szerint étkezést kell biztosítani. A diéta mellett a gyerekek többségénél nagyjából 3 éves korukra megszűnnek az allergiás tünetek. Ilyenkor vissza lehet vezetni a korábban problémát okozó összetevőt a gyermek étrendjébe.

Először az ételekhez adjuk a tejterméket, tojást, például tejföllel habart ételből egyen a gyermek egy kis kanállal, és ha nincs tünet, akkor a következő napon is nagyjából 1 kanálnyi mennyiséggel lehet próbálkozni. Ha továbbra sincs tünet, akkor növelhető a mennyiség. A mértékletesség és a fokozatosság azonban fontos, hogy ne terhelje meg hirtelen nagyobb mennyiségű allergénnel a szervezetét.

Ha a kicsinél a korábbi allergiás tünetekhez hasonló panaszok jelentkeznének: hasfájás, hasmenés, puffadás, bőrtünetek, légúti panaszok, akkor ne próbálkozzunk tovább, hagyjunk időt a szervezetének, amíg ténylegesen “kinövi” az allergiát. A helyzetet nehezíti, hogy az allergiás tünet van, hogy napokkal később jelentkezik- főleg ekcémaesetében. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor inkább egyeztessünk a gyermek kezelőorvosával a további teendőkről.

Forrás: hazipatika.com