Leírás

Hatóanyag
Forrás: Gyártó_web
1 ml vizes oldat tartalmaz 100 mg Povidon-jód komplexet és egyéb adjuvánsokat.

Javallat
Forrás: Gyártó_web
Bőr- és nyálkahártya-fertőtlenítő szer
A Betadine oldat széles antimikrobiális spektrummal rendelkező fertőtlenítőszer, mely bőr- és nyálkahártya-fertőtlenítésére alkalmas. A készítmény 10 mg/ml szabad aktív jódot, mint dezinficiens hatóanyagot tartalmaz.
Alkalmazási terület:
injekciózás, vérvétel, punkciók, biopsziák, transzfúziók, infúziók előtt a bőrfelület fertőtlenítésére,
műtétek előtt a bőrfelület és a nyálkahártyák fertőtlenítésére,
aszeptikus sebkezelésre,
bakteriális és gombás bőrfertőzéseknél,
műtétre kerülő betegek teljes vagy részleges személyi fertőtlenítésére (ún. fertőtlenítő fürdetésre).

Adagolás
Forrás: Gyártó_web
A Betadine oldatot töményen (hígítatlanul) vagy 10 %-os (1:10 arányú), illetve 1 %-os (1:100 arányú) vizes hígítású oldatban alkalmazzák a felhasználási területtől függően.
injekciózás, punkció, vérvétel, transzfúzió, infúzió, biopszia előtt, műtéti bőrfelület fertőtlenítésére ép bőrfelületen alkalmazva 1-2 perces expozíciós idő mellett.
aszeptikus sebkezelésnél, égett bőrfelület kezelésére, nyálkahártya fertőtlenítésére, bakteriális és gombás bőrfertőzéseknél: 10 %-os (1:10 arányban hígított) vízzel hígított Betadine oldatot kell alkalmazni.

Műtét előtti betegfürdetésnél:
A Betadine oldatot 1%-os (1:100 arányú hígításban) koncentrációban kell alkalmazni a beteg fertőtlenítő fürdetéséhez, legcélszerűbb a hígított Betadine oldattal a tesetfelületet egyenletesen bekenni, majd legalább 2 perces behatási idő után langyos vízzel leöblíteni.
A Betadine oldatból a hígításokat mindig felhasználás előtt, frissen kell elkészíteni. A hígított oldatot tárolni nem szabad!
A Betadine oldat a textiliából langyos vízzel, erősebb szennyeződés esetén Na-tioszulfát oldattal (fixírsó) eltávolítható.

Ellenjavallat
Forrás: Gyártó_web
Jódérzékenység, pajzsmirigyműködés zavarai, hyperthyreosis, pajzsmirigy adenóma, dermatitis, veseelégtelenség esetén, radioaktív jód-kezelés előtt, pajzsmirigy terapeutikumok alkalmazásakor.
Koraszülöttek, újszülöttek és csecsemők kezelése, valamint a terhesség 3. hónapjától és szoptatás alatt alkalmazása kerülendő és csak egyéni mérlegelés alapján jöhet szóba, állandó orvosi ellenőrzés mellett!

Figyelmeztetés
Forrás: Gyártó_web
A Betadine oldat sötétbarna színe annak hatásosságára utal. A halványodó szín a csökkenő antimikrobiális hatást jelzi. Az oldat bomlását a fény és a 40 °C feletti hőmérséklet is elősegíti.
Betadine oldat 2-7 pH érték között rendelkezik antimikrobiális hatással.

Mellékhatás
Forrás: Gyártó_web
Szemirritáló hatású. Jódérzékeny egyéneknél bőrirritáció jelentkezhet.