Leírás

Hatóanyag
2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

400 mg glükózamin (ami megfelel 509 mg glükózamin-hemiszulfátnak,
676 mg glükózamin-hemiszulfát – kálium-klorid komplex (1:1) formájában) kemény kapszulánként.

Ismert hatású segédanyag: 2,2 mmol (87 mg) káliumot tartalmaz kemény kapszulánként.

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

Javallat
4.1 Terápiás javallatok

Enyhe és mérsékelt fokú térdízületi artrózis tüneteinek enyhítésére.

Adagolás
4.2 Adagolás és alkalmazás

Naponta háromszor 400 mg glükózamin (3×1 kemény kapszula). A teljes napi adag egyszerre is bevehető.
A kapszulá(ka)t egy teljes pohár vízzel kell bevenni. A kapszulákat étkezés közben vagy étel nélkül is be lehet venni.

A Glukozamin Pharma Nord 400 mg kemény kapszula nem javasolt az ízületi artrózis okozta akut fájdalom csillapítására. A tünetek (különösen a fájdalom enyhülése) esetleg csak a kezelés után hetekkel, vagy még hosszabb idő után jelentkezik. Ha 2-3 hónap után sem tapasztalható a tünetek enyhülése, újra kell értékelni a glükózamin kezelés folytatását.

Idősek: idős betegek kezelése esetén nincs szükség az adagolás módosítására.
Gyermekek: A Glukozamin Pharma Nord 400 mg kemény kapszula gyermekeknek vagy 18 éven aluli serdülőkorúaknak kellő tapasztalat hiányában nem javasolt.
Csökkent vese- és/vagy májfunkció: csökkent vese- és/vagy májfunkciójú betegek körében hatását külön nem vizsgálták, ezért az adagolásra nézve ajánlások nem adhatók. A Glukozamin Pharma Nord 400 mg kemény kapszula káliumtartalmával a csökkent vesefunkciójú betegek esetében számolni kell (lásd 4.4 pont).

Ellenjavallat
4.3 Ellenjavallatok

A készítmény hatóanyagával vagy 6.1 pontban felsorolt bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység.
Tengeri kagylóra allergiás egyének nem szedhetik a Glukozamin Pharma Nord készítményt, mivel annak hatóanyagát kagylókból vonják ki.

Figyelmeztetés
4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

A kezelés megkezdése előtt ki kell zárni minden olyan ízületi betegséget, amelynél más kezelés alkalmazását kell mérlegelni.
Diabetes mellitusban szenvedő betegek kezelése esetén elővigyázatosság szükséges.
A Glukozamin Pharma Nord 400 mg kemény kapszulával történő kezelés kezdetén a vércukorszint és az inzulinszükséglet szorosabb ellenőrzésére lehet szükség.
A glükózaminnal kezelt betegeknél szórványosan hypercholesterinaemiát figyeltek meg. Habár a glükózamin szedésével való összefüggés nem bizonyított, erre való tekintettel a koleszterinszint ellenőrzése ajánlott a kezelés megkezdése előtt és alatt is.
Glükózamin terápia megkezdése után súlyosbodó asztmás tünetek előfordulásáról számoltak be (a tünetek a glükózamin megvonása után megszűntek). Ezért a glükózamin kezelést elkezdő asztmás betegeket figyelmeztetni kell arra, hogy tüneteik súlyosbodhatnak a kezelés alatt.
Elővigyázatosságra van szükség, ha a glükózamint más gyógyszerekkel kombinálják, mivel nem áll rendelkezésre elegendő adat az interakciók tekintetében (lásd 4.5 pont).

A Glukozamin Pharma Nord 400 mg kemény kapszula 2,2 mmol (87 mg) káliumot tartalmaz, ami az ajánlott napi dózis: azaz 3 kapszula esetén 6,6 mmol (262 mg) káliumnak felel meg, amit figyelembe kell venni csökkent vesefunkció vagy kontrollált kálium diéta esetén.

4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A glükózaminnak a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. A Glukozamin Pharma Nord 400 mg kemény kapszula várhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

4.9 Túladagolás

A véletlen, vagy szándékos glükózamin túladagolás jele és tünete lehet fejfájás, szédülés, tudatzavar, émelygés, hányás, hasmenés, székrekedés vagy ízületi fájdalom. Túladagolás esetén a glükózamin kezelést abba kell hagyni. Hánytatást csak orvosi felügyelet mellett lehet előidézni. A szokásos elősegítő intézkedéseket szükség szerint kell megtenni.

Mellékhatás
4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások

A glükózaminnal való kezelés leggyakoribb mellékhatásai: émelygés, hasi fájdalom, emésztési zavar, székrekedés és hasmenés. Ezen kívül fejfájásról, fáradtságról, bőrkiütésről, viszketésről és kipirulásról számoltak be. A jelentett mellékhatások általában enyhék és átmeneti jellegűek.

Idegrendszeri betegségek és tünetek
Gyakori (>1/100- 1/100 – 1/1000 – <1/100)
Bőrkiütés, viszketés, kipirulás

Szórványosan jelentettek spontán hypercholesterinaemiás eseteket, de a glükózamin szedésével való oki összefüggés nem bizonyított.

Feltételezett mellékhatások bejelentése
A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny/kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni.
Az egészségügyi szakembereket kérjük, hogy jelentsék be a feltételezett mellékhatásokat a hatóság részére az V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.

Segédanyag
6.1 Segédanyagok felsorolása

Kemény kapszula tartalom:
magnézium-sztearát.

Kapszulahéj:
titán-dioxid (E 171), zselatin.