Ahogy a napok egyre hűvösebbek lesznek, a tél is megállíthatatlanul közeledik, annak minden kellemetlen betegségével együtt. Mivel ősszel a boltok polcaira jóval kevesebb friss gyümölcs és zöldség kerül, fontos, hogy kiemelt figyelmet szenteljünk a megfelelő vitamin és ásványi anyag pótlásnak.

Ősszel létfontosságúvá válnak azok a vitaminok, melyek erősítik a immunrendszert és felkészítik a szervezetet téli hónapokra, növelik az ellenállóképességet a vírusos és bakteriális fertőzések ellen, hogy könnyebben birkózzunk meg az influenzával, valamint a megfázással. A vitaminokat beszerezhetjük a természetből, vagy a patikában is, gyógyszertárak ugyanis széles választékban kínálják a hatékony vitamin komplexeket.

A szövetek védelmében

A C-vitamin erős antioxidáns hatással rendelkezik, ősszel és télen a legfontosabb szervezetünk számára, ugyanis jelentős szerepet játszik az ellenálló szövetek felépítésében és a kollagéntermelésben. Utóbbi azért fontos, mert a kollagén elengedhetetlen a bőr szépségéhez télvíz idején, táplálja és rugalmassá varázsolja. Nem csak a sebek gyógyulásában, a csontok és fogak védelmében vesz részt, de segít a fertőzéseket is legyőzni, melyek időről-időre megtámadják szervezetünket. A paprika, a paradicsom, a brokkoli és a káposzta gazdag C-vitaminban. Ha egy erőteljes vitaminbombát szeretnél a megfázás ellen, főzz friss káposztalevet, ez azonnal enyhíti a betegség kezdődő tüneteit, és gyógyírt jelenthet a gyulladt torok ellen is.

A-vitaminnal a szemek egészségéért

Az A-vitamin fontos szerepet játszik a látószövetek felépítésében, ami azért lényeges, mert ezek a szövetek segítenek, hogy a korai sötétedés idején is tisztán lássunk. Egy pohár sárgarépalé naponta csodákra képes, erős fertőtlenítő, gyulladásgátló, antioxidáns hatása van, valamint frissíti a bőr színét.

Az immunrendszer védelmezője

Az E-vitaminnak erős gyulladáscsökkentő hatása van, segít a rákos megbetegedések megelőzésében, és elengedhetetlen ahhoz, hogy immunrendszerünk megfelelően működjön. Nagy mennyiségben fordul elő különböző növényi olajokban, mint a napraforgó, a len, az olíva, vagy a mandulaolaj.

B1-vitaminnal a depresszió ellen

Ősszel és télen a napfény hiányában gyakrabban érezzük magunkat fáradtnak, vagy levertnek. A B1-vitamin energiával tölt fel, pozitív hatással van az idegrendszerre, és elűzi a hűvös idővel érkező rossz kedvet.

Hajhullás ellen

Az ősz beköszöntével a hajhullás jól megfigyelhető jelenséggé válik. A B6-vitamin az egyik legerősebb fegyver, ha hajhullásról van szó, mivel csökkenti a szervezet stresszre való reagálását, serkenti a haj növekedését. Ha pedig mindez nem lenne elég, fontos szerepet játszik a fertőzések lékűzésedéhez szükséges antitestek előállításában. Ez a vitamin nagy mennyiségben fordul elő számos zöldségben. Ilyenek pl. a burgonya, sárgarépa, káposzta, a bab, vagy a borsó.

Egészséges csontok és jó közérzet

Az immunrendszer javítása mellett, fontos, hogy gondolj azokra a vitaminokra is, melyeket gyakorlatilag szinte lehetetlen beszerezni ősszel és télen. Ilyen pl. a D-vitamin, mely a napfény hatására állítódik elő a szervezetben. Ez a folyamat télen igencsak problémás lehet, ezért a táplálkozás segítségével kell pótolnod a megfelelő D-vitamin mennyiséget. Ez a vitamin erősíti a csontokat, csökkenti az angolkór kialakulásának kockázatát, valamint az érelmeszesedés esélyét. Hiánya jelentősen befolyásolhatja a közérzetet, ami ingerlékenységhez, szorongáshoz és depresszióhoz vezethet. A sárgarépa, a máj, a tejtermékek, valamint a tojás gazdag D-vitamin források.

Forrás: lifemagazin.hu